Beneficiile polifenolilor din struguri

Un articol publicat in editia din Noiembrie a revistei “Nutrition Research” precum si un articol publicat in Octombrie 2008 in “Jurnal of Gerontology: Biological Sciences” evidentiaza descoperirea efectelor benefice ale strugurilor si ale polifenolilor din struguri in reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Polifenolii, inclusiv resveratrolul, acizii polifenolici, antocianii si flavonoidele sunt compusi antioxidanti care se regasesc in struguri si legume, sunt considerati motivele pentru care aceste fructe si legume ajuta la mentinerea unui organism sanatos.

In articolul lor, Dr. Wayne R. Leifert and Dr. Mahinda Y. Abeywardena, de la “Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” din Adelaide, Australia au evaluat capacitatea polifenolilor din struguri de a proteja impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare si a altor boli bazate pe inflamatii.

Acestia au concluzionat faptul ca, in timp de mecanismul primar de actiune al polifenolilor din struguri pare sa fie cel de reducere a oxidarii lipoproteinice de joasa densitate prin proprietatile sale antioxidante, compusii din polifenolii din struguri au scazut numarul cheagurilor de sange, au imbunatatit ritmul cardiac si au ajutat la evitarea stramtarii vaselor de sange, cel mai probabil prin semnalarea celulara si activitatea genetica. Cu toate ca multe studii pe polifenolii din struguri au fost efectuate in laborator, au existat si studii clinice umane care au evidentiat proprietati de reglare a nivelului de colesterol si a circulatiei sanguine. S-a dovedit de asemenea ca persoanele care consuma regulat vin rosu sufera de o incidenta scazuta de boli cardiovasculare cu toata ca acestia consuma mancaruri grase.

“Consumul de struguri si extracte din struguri si/sau produse pe baza de struguri cum ar fi vinul rosu, pot ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cronice degenerative cum ar fi cele cardiovasculare” concluzioneaza autorii. “De aceea, folosirea suplimentelor alimentare pe baza de seminte de struguri, coaja de struguri sau vin rosu poate fi considerata o abordare sanatoasa asupra dietei necesare in prevenirea bolilor cardiovasculare.”

In “Journal of Gerontology” cercetatorii de la “Michigan State University” si de la “University of Michigan”au raportat faptul ca, in cazul soarecilor de laborator care au fost stimulati sa dezvolte hipertensiune sensibila la sare, acestia au inregistrat o scadere a presiunii sanguine si o imbunatatire a ritmului cardiac dupa consumarea de pudra de struguri sub forma de tablete.

Dr. Mitchell Seymour si colegii au administrat diete fara sare sau bogate in sare pe care le-au completat in unele cazuri cu suplimente pe baza de pudra de struguri. Unele animale au primit si medicamentatie antihipertensiva. Dupa 18 saptamani de tratament cu pudra de struguri, soarecii aveau presiune sanguina si inflamatii scazute, ritm cardiac imbunatatit si o degenerare scazuta a muschiului cardiac in comparatie cu animalele carora nu li se administrase pudra de struguri.

Tratamentul cu medicamentatie antihipertensiva a scazut presiunea sanguina, dar nu a protejat animalele de degenerarea inimii.

“Aceste descoperiri sustin teoria noastra ca o substanta din struguri are un efect relevant asupra riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, pe langa simpla scaderea a presiunii sanguine care stim ca se obtine printr-o dieta bogata in fructe si legume” a spus Seymour.

“Traseul inevitabil spre hipertensiune si disfunctie cardiaca a fost schimbat prin adaugarea de pudra de struguri intr-o dieta bogata in sare” a notat co-autorul Steven Bolling in al carui laborator au fost efectuate studiile. “Cu toate ca sunt multi compusi naturali in struguri care pot fi eficienti, totusi un efect evident impotriva hipertensiunii este datorat flavonoidelor – fie prin efectele antioxidante directe, prin efectele indirecte asupra functionarii celulelor sau prin ambele.

Aceste flavonoide sunt abundente in toate componentele strugurilor – coaja, miez si samburi, toate aceastea fiind prezente in pudra pe care am administrat-o. Dupa cum stim, exista o variabilitate larga, poate chiar genetica, in sensibilitatea la sare sau in cauzarea hipertensiunii” a adaugat Dr. Bolling. ” Unele persoane pot fi foarte sensibile la sare, unele au un nivel moderat de rezistenta, iar altele poate chiar sunt rezistente la sare dar noi in general spunem sa va feriti de excesul de sare.”

Resveratrol Synergy – 60 tbl. – Jarrow Formulas

Lasă un răspuns