Termenul de superalimente este unul care a aparut nu demult. Asta nu inseamna ca in trecut nu existau superalimente, ci ca eram mult mai putin interesati de acestea. In conditiile in care procente tot mai mari de populatie se lupta cu obezitatea, iar bolile provocate de proasta alimentatie sunt in crestere, cei interesati de sanatate incep sa isi intoarca atentia catre solutiile existente in natura pentru a-si schimba stilul de viata si obiceiurile alimentare gresite. In momentul actual, hipermarket-urile ofera o selectie bogata de superalimente, dintre care multe ar putea chiar trece neobservate de necunoscatori.
Conceptul de superaliment a fost popularizat pentru prima data in anul 2004 de catre doctor Steven Pratt in cartea sa intitulata sugestiv “Cartea superalimentelor”. In aceasta publicatie erau descrise 14 superalimente care pot schimba viata celor care aleg sa le introduca in dieta zilnica datorita raportului mare de nutrienti pe calorie. Aceasta carte a reprezentat primul pas al unei revolutii care este inca in plina desfasurare si tine de modul in care privim mancarea pe care o consumam. Se pare ca viitorul in care mancarea va fi in primul rand hranitoare, iar tarile dezvoltate vor inceta sa consume mai mult decat este nevoie, nu este departe daca fiecare alege sa adopte folosirea superalimentelor in dieta ca stil de viata.
1. Ciocolata cruda – acest tip de ciocolata nerafinat, pregatit din penite de cacao nerafinate, neprajite si neprocesate, este un cocktail extraordinar de antioxidanti, vitamine si minerale usor absorbite de organism. De asemenea, acest tip de ciocolata ajuta la scaderea stresului oxidativ care este responsabil de imbatranirea celulor. Cu un continut extem de bogat de magneziu, crom, antioxidanti si intreg complexul de vitamina B, acest superaliment ajuta organismul sa se recupereze mult mai rapid dupa un efort fizic sau psihic sustinut.
2. Spirulina – acesta este cel mai vechi superaliment din lume, insa abia de curand au inceput sa se efectueze studii serioase asupra modurilor in care acesta ajuta organismul uman. Rezultatele continua sa uimeasca intreaga comunitate de specialitate. Spirulina contine 65% proteina concentrata, toate cele 6 tipuri de aminoacizi, saruri, enzime si vitaminele A, B1, B2, B6, K si E. Spirulina este un superaliment excelent pentru persoanele active care au nevoie de anduranta in timpul activitatii fizice sustinute. Acest superaliment regleaza nivelul de zahar din sange si contine mai mult fier decat orice tip de carne rosie. Disponibil sub forma de capsule sau praf, spirulina poate fi luata ca supliment sau combinata intr-un smoothie sanatos si nutritiv.
3. Goji – este unul dintre acele superalimente care par sa fi aparut de nicaieri si au capatat popularitate in cel mai scurt timp. Goji sunt cel mai bogat aliment in carotenide ce ajuta in lupta cu numeroase tipuri de cancer, inclusiv cele de prostata si de san. Renumele de superaliment si l-a capatat datorita continutului de antioxidanti, minerale, 18 aminoacizi si de cateva sute de ori mai multa vitamina C decat portocalele. Toate aceste proprietati fac din goji gustarea ideala dintre mese.
Introducerea acestor superalimente sau a altora dintre multele variante disponibile pe piata in alimentatia zilnica, este o modalitate excelenta de a proteja sanatatea familiei.