Stevia este un indulcitor natural ce se obtine din planta cu acelasi nume originara din Paraguay. In documentele istorice, planta este adesea supranumita „frunza dulce”, ceea ce sugereaza ca aceasta a fost folosita pe termen lung ca indulcitor inca inainte de aparitia si cresterea in popularitate a altor alternative. Indulcitorul de stevie nu este o inventie moderna ci o reintoarcere la obiceiuri mai vechi si evident mult mai sanatoase decat zaharul rafinat folosit in exces la momentul actual.
Stevia este o alternativa preferabila nu doar la zaharul rafinat ci inclusiv la alte variante de indulcitori precum sucroza, dintr-o serie de motive evidente:
1. Stevia este un indulcitor foarte puternic – Frunzele de stevie sunt de cateva zeci de ori mai dulci decat zaharul si de cateva sute de ori mai dulci decat alti indulcitori, din acest motiv folosirea steviei este foarte convenabila, consumandu-se cantitati foarte mici la aproape orice reteta. In plus, stevia este foarte rezistenta, termenul sau de garantie ajungand la aproximativ 5 ani.
2. Stevia este un inlocuitor hipocaloric al zaharului si a altor indulcitori – Zaharul este inamicul oricarei persoane care incearca sa piarda in greutate. Mai putin cunoscut este faptul ca si alti indulcitori precum sucroza si fructoza contin destul de multe calorii, nefiind o solutie pentru persoanele aflate la dieta. Prin contrast, stevia contine 0 (zero) calorii.
3. Stevia suprima apetitul si nevoia de dulce – Motivul pentru care cel mai greu pas in adoptarea unei diete este renuntarea la dulciuri este reprezentat de faptul ca zaharul provoaca dependenta. Acesta nu este un mit ci un fapt demonstrat stiintific. Acea „nevoie” de dulce cu care cele mai multe persoane se confrunta este in realitate dependenta de zahar. Indulcitorii de tipul aspartamului sau sucrozei nu reduc nevoia de dulce si nu descurajeaza consumarea acestora. Stevia in schimb reduce acest efect, iar in timp se constanta ca persoanele care apeleaza la acest indulcitor natural folosesc din ce in ce mai putin produs.
4. Stevia mentine sanatatea danturii – Consumul excesiv de zahar rafinat nu este responsabil doar pentru numarul mare de copii si adulti supraponderali ci si pentru procentul crescut de persoane care isi pierd dantura naturala pana la varsta de 40 de ani. Aceste cifre sumbre apar ca rezultat al numarului mare de produse dulci promovate pe piata. Zaharul provoaca dependenta si este in mod special periculos pentru copii in ceea ce priveste dantura. Prepararea gustarilor dulci cu indulcitori din stevie protejeaza dantura, avand acelasi efect ca zaharurile speciale continute de gumele de mestecat si pastele de dinti.
5. Stevia este indulcitorul ideal pentru diabetici – Zaharul rafinat contine carbohidrati care sunt daunatori persoanelor ce sufera de diabet. In functie de factorul glicemic, persoanele ce sufera de diabet trebuie sa stea departe de anumite alimente precum cartofii prajiti care au un factor glicemic de 95 sau zaharul rafinat cu un factor glicemic de 80, asta in conditiile in care valoarea sub care alimentele sunt considerate relativ sigure pentru diabetici se afla sub pragul de 50 al acestui sistem de masurare. Stevia are un factor glicemic 0 (zero), ceea ce inseamna ca indulcitorul de stevie este cea mai buna solutie pentru diabeticii care nu pot rezista unei gustari dulci din cand in cand.
SteviJa – indulcitor din stevie