Importanta acizilor grasi Omega 3 in perioada sarcinii

Importanta educatiei pentru sanatate e demonstrata deseori de diferenta dintre un om sanatos si un om bolnav. Si, cum sanatatea incepe inca din stadiul prenatal, trebuie subliniat ca un determinant important al sanatatii copilului il constituie sanatatea mamei, pentru care este esentiala o nutritie corespunzatoare.

25% dintre femeile gravide din tara noastra au o alimentatie deficitara cantitativ si/sau calitativ la cel putin una din grupele alimentare, un consum scazut de alimente precum laptele si produsele lactate, carnea, pestele, ducand la deficite nutritionale ce se perpetueaza si se agraveaza de la mama la copil. Statusul cresterii copiilor este afectat, dovada fiind greutatea medie la nastere, mai mica in Romania fata de media internationala.

Pentru mama, nutritia optima inainte si in timpul sarcinii poate fi determinanta pentru o sarcina fara probleme de sanatate si fara complicatii, precum si pentru aducerea pe lume a unui copil sanatos si de greutate normala. Sarcina este un timp al unei responsabilitati imense.

Acizii grasi esentiali (acizii Omega-3) sunt absolut necesari pentru cresterea celulelor noi si dezvoltarea sistemului nervos central. Pentru a-i da bebelusului tau un bun start in viata, asigura-ti un aport din acesti acizi grasi din surse bune, nepoluate, sau, mai simplu, din suplimente alimentare pure!

Uleiul din ficat de cod, cu continutul sau bogat in acizi grasi Omega-3 si vitamine A, D si E (adaos antioxidant, tocoferoli naturali), raspunde unei mari parti a acestor necesitati nutritionale, venind in intampinarea problemei rahitismului (deficitul de vitamina D) si a ADHD (care a fost pus in legatura directa cu un nivel sanguin scazut de acizi grasi Omega-3).

In ultimul trimestru de sarcina, se definitiveaza formarea creierului copilului, a retinei si a sistemului nervos, in componenta caruia intra acizii grasi Omega-3 DHA in proportie de peste 60%. Se poate afirma, fara retinere, ca Omega-3 constituie caramizile de temelie ale formarii creierului. Procesul de formare se bazeaza pe rezervele de Omega-3 ale mamicii. Daca aceste rezerve sunt sarace, atunci apar carente in dezvoltarea copilului, iar epuizarea completa a acestor rezerve poate duce la depresia post partum a mamicii. In aceste conditii, devine evidenta necesitatea cresterii aportului de Omega-3, prin suplimente alimentare de calitate superioara, tinand cont de faptul ca, prin fierbere, pestele pierde o mare parte din Omega-3.

Lipsa unei cantitati suficiente de Omega-3 (componenta DHA), in timpul dezvoltarii sistemului nervos central, poate determina efecte negative pe termen lung asupra functiei vizuale si a celei cognitive. De asemenea, unii cercetatori considera ca deficienta de Omega-3, DHA, in timpul acestei perioade de dezvoltare rapida cauzeaza daune ireversibile asupra creierului si sistemului nervos, conducand la disfunctionalitati vizuale si la o dezvoltare mentala si psihomotorie intarziata.

Adesea, copiii nascuti prematur si cei cu o dezvoltare intrauterina incetinita au la nastere o cantitate redusa de astfel de acizi grasi Omega-3. Laptele de mama si pestii grasi contin mari cantitati de Omega-3, DHA, dar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat in acest acid gras polinesaturat. Pentru a preintampina astfel de probleme, in trecut, in multe tari, copiilor mici li se administra la scoala, zilnic, ulei din ficat de cod, care cumuleaza efectele benefice ale vitaminelor A si D si ale acizilor grasi Omega-3; era terapia naturala, traditionala, indelung verificata, care asigura o dezvoltare sanatoasa a copiilor si un plus de imunitate.

Studii stiintifice experimentale au aratat ca scolarii care au primit un aport suplimentar constant de Omega-3 DHA au trecut cu brio testele de inteligenta, si-au imbunatatit capacitatea de concentrare si performantele scolare, mult mai bine decat cei care au avut un deficit in dieta lor. S-au facut experimente, prin suplimentarea dietei cu ulei de peste bogat in Omega-3, timp de 6 luni, pe grupuri mari de adolescenti cu probleme de comportament, la Eaton Hall Special School, in Norwich – numarul de incidente violente a scazut simtitor, de la 112 la 36 si evenimente grave nu s-au mai inregistrat.

Suplimentele alimentare cu ulei de peste, administrate zilnic, impulsioneaza dezvoltarea creierului la copii in trei luni cat s-ar dezvolta in trei ani – este si concluzia unui documentar BBC “Child of our time”, realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie. Pestele este o sursa excelenta de acizi Omega-3, care ajuta la o dezvoltare mai rapida a creierului si a vederii copilului. Insa, din cauza poluarii, pestii sunt contaminati cu mercur, care cauzeaza probleme neurologice copilului (o dezvoltarea lenta a creierului). De aceea, e de preferat sa consumati somn, pastrav crescut in crescatorii sau suplimente alimentare pure.

>> Vezi produsele din ulei pur de peste Lysi

Lasă un răspuns