Exista contraindicatii sau atentionari pentru consumul de seminte de chia?

Semintele de chia sunt fructe de Salvia Hispanica, o planta originara din America Centrala si de Sud. In afara de faptul ca serveste ca hrana si medicament, vechii azteci apreciau aceste seminte atat de mult, incat acestea au fost folosite ca moneda de schimb. Astazi, acestea sunt apreciate pentru a promova pierderea in greutate si de a reduce riscul de boli de inima si de cancer.

Cu toate acestea, exista potentiale efecte negative asupra sanatatii, iar pentru a fi consumate, trebuie discutat inainte cu medicul personal. Reprezinta o sursa abundenta de fibre solubile si reprezinta motivul principal de a fi consumate pentru pierderea in greutate. Ca atare, poseda proprietati hidrofile, ceea ce inseamna ca absorb usor apa din organism. De fapt acestea pot absorbi pana la de doua ori volumul lor.

VEZI OFERTA DE SEMINTE CHIA >>

Semintele pot fi adaugate la preparatele culinare, fara a adauga calorii sau grasimi suplimentare, astfel incat semintele sa actioneze ca un inhibitor al apetitului, dand senzatia de preaplin. Cand sunt bagate in apa, acestea formeaza un gel gros care poate fi utilizat in locul grasimilor la diferite preparate. In plus, continutul de fibre ajuta la cresterea timpului de tranzit in tractul gastro-intestinal.

Ingerarea unei cantitati mari din aceste seminte, provoaca balonare sau pot interfera cu absorbtia nutrientilor. Cercetarile au aratat ca suplimentarea cu seminte de chia, a redus in mod semnificativ mai multi factori de risc ale bolilor cardiovasculare la 20% dintre subiectii cu diabet zaharat de tip II. Efectele pozitive includ scaderea tensiunii arteriale, a fibrogenului si nivelurile proteinei C-reactive.

Cu toate acestea, cercetatorii precizeaza faptul ca acest supliment alimentar poate creste efectele medicamentelor pentru tensiunea arteriala. Daca prezinti aceste boli, inainte de a consuma aceste seminte, trebuie sa consulti medicul specialist, pentru a afla despre cum sa ingerezi acest supliment alimentar. Studiile clinice arata ca acesti compusi din aceste seminte, pot ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange, insa cu toate acestea, pot creste activitatea medicamentelor destinate diabetului sau inimii.

Trebuie retinut faptul ca acestea sunt foarte populare in comunitatea de sanatate superfoods si sunt usor de digerat cand sunt elaborate in mod corespunzator, insa un ingredient foarte versatil cand este adaugat in exces in preparatele culinare.

Un beneficiu de top al acestor seminte este acela ca sunt puternici antioxidanti naturali, iar activitatea antioxidanta a fost demonstrata prin faptul ca a fost oprita activitatea radicalilor liberi intr-o proportie de pana la 70%. Antioxidantii accelereaza sistemele de reparare a pielii si previn deteriorarea si imbatranirea prematura a acesteia.

Fibrele sunt esentiale pentru capacitatea organismului de a echilibra nivelul de insulina. Consumat cu regularitate in doze bine stabilite, are capacitatea de a inversa stresul oxidativ, eliminand pericolul de a dezvolta ateroscleroza. Pentru ca semintele sunt bogate in acid alfalinoleic si fibre, ajuta la prevenirea tulburarilor metabolice, cum ar fi dislipidemia, care inseamna o cantitate in exces a grasimii in sange, si rezistenta la insulina, reprezentand doi factori importanti in dezvoltarea diabetului.

O doza de chia este egala cu cantitatea zilnica recomandata de calciu, element esential in domeniul sanatatii oaselor si ajuta la mentinerea sanatoasa a acestora. Contine de asemenea elementul bor, care este un al doilea component de mentinere a sanatatii osoase. Bor ajuta la metabolizarea de calciu, magneziu, mangan, fosfor precum si pentru cresterea sanatoasa a muschilor.

Acestea se afla printre sursele de top pe baza de proteine vegetale, reprezentand un alt motiv pentru care pot fi consumate aceste seminte, mai ales ca ajuta la intarirea masei musculare si la arderea grasimilor, echilibrand nivelul de zahar din sange. Este o sursa bogata in minerale esentiale, ce inlocuiesc substantele nutritive, atunci cand acestea sunt pierdute din diferite motive.

Si pentru ca este o sursa bogata de zinc, acestea ajuta la cresterea leptinei din corp. Leptina este un hormon cheie care regleaza apetitul si modul in care corpul isi consuma energia, regland nivelul energiei. De asemeni, imbunatateste vitalitatea si rezistenta, ceea ce reprezinta o sursa de nutritie, daca vrei sa te mentii in forma.

Avand un continut bogat de acid alfa lineic, care este un acid gras Omega 3, s-a constatat ca a fost limitata cresterea celulelor canceroase atat la san cat si la cancerul de col uterin. De asemenea, s-a descoperit ca aceste seminte de chia au cauzat moartea celulelor canceroase, fara a afecta celulele sanatoase normale. Aceasta cecetare reprezinta o mare descoperire pentru femeile care se lupta cu aceste tipuri de cancer din ce in ce mai comune.

Bogate in calciu, fosfor, vitamina A si zinc reprezinta un medicament de top pentru mentinerea dintilor sanatosi. Calciul reprezinta blocul de constructie al dintilor si este necesar pentru mentinerea sanatoasa a acestora. Zincul previne tartrul  prin mentinerea placii mineralizante pe suprafata dintilor, avand un efect antibacterian, indepartand respiratia urat mirositoare. Vitamina A si fosforul sunt de asemenea importante pentru a avea dinti puternici si sanatosi, precum si o gura lipsita de bacterii.

Exista foarte putine efecte secundare asociate cu semintele de chia

Au existat unele cercetari contradictorii cu privire la efectul semintelor asupra cancerului de prostata. Un studiu realizat in acest sens, a aratat ca acidul gras ar putea creste riscul de cancer de prostata, insa acest studiu s-a dovedit a fi o prejudecata. Conform unul alt studiu realizat recent, nu numai ca a redus riscul de cancer de prostata, dar a incetinit procesul de dezvoltare acolo unde acesta deja era instalat.

Femeilor insarcinate le este recomandat consumul in special in ultimele trei luni de sarcina, pentru a obtine cantitatile de calciu necesare la dezvoltarea scheletului fatului in mod corespunzator. Semintele de chia contin de cinci ori mai mult calciu, decat cantitatea de calciu din lapte.

Consumat cu moderatie, nu are efecte secundare ci ajuta la scaderea in greutate, in diverse boli si la mentinearea sanatatii generale. Acestea au un gust usor de alune, putand fi adaugate ca garnitura la multe feluri de mancare, pentru a avea acces la vitamine si minerale intr-un mod natural. Pentru a nu depasi cantitatea ideala, cel mai bine, inainte de a fi ingerate sa fie lasate la inmuiat pentru a nu se dezvolta in stomac si a provoca stari de disconfort.

VEZI OFERTA DE SEMINTE CHIA >>

Lasă un răspuns