Dieta macrobiotica este solutia pentru un mod de viata sanatos, avand drept baza o alimentatie sanatoasa.
Dieta macrobiotica este de fapt un mod de viata, in armonie cu natura si cu mediul. De-a lungul anilor, ea a fost folosita pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Nu in ultimul rand, dieta macrobiotica te poate ajuta sa slabesti rapid si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.
Dieta macrobiotica este o metoda ideala de a gati cu ingrediente naturale si de a prepara mancaruri delicioase si echilibrate nutritiv. Ingredientele ideale care compun aceasta dieta sunt cerealele integrale, legumele, pestele si algele marine. Cele mai indicate sunt alimentele organice, dar in lipsa acestora poti alege dintre legumele cultivate pe plan local.
Printre adeptii dietei macrobiotice se numara celebritati precum Gwyneth Paltrow si Madonna.
Dieta macrobiotica pune in prim plan vointa si libertatea de a alege, tinand cont ca in final fiecare persoana decide modul in care va aplica aceste principii, devenind responsabil pentru ceea ce mananca. Deosebirile sunt prea mari intre persoane pentru ca un singur set de reguli sau norme sa poata fi aplicate.
Este axata pe evitarea alimentelor care contin o cantitate in exces din yin sau yang, in favoarea alimentelor care contin cele doua forte in proportii egale. Toate alimentele sunt clasificate in functie de gustul si de textura lor: alimentele yin sunt mai dulci, iar cele yang sunt mai sarate.
Alimentele permise in dieta macrobiotica
Dieta macrobiotica incanta prin uimitoarea simplitate pe care o promoveaza, in contrast cu lumea din ce in ce mai artificiala si complexa in care traim.
Putem alege dintre alimentele pe care ni le ofera pamantul, dar in stare naturala, neprelucrate, nerafinate -fara sa provina din animale, sau sa fie prelucrate in fabrici, dar consumate asa cum sunt ele oferite de natura. Dieta reprezinta un mod de a stabili o legatura cu solul, deoarece in cele din urma, sanatatea oamenilor depinde de calitatea solului.
Cerealele integrale si produsele derivate din cereale alcatuiau principala hrana a omenirii, urmate de legumele cultivate pe plan local. In masura posibilului, trebuie sa ai o dieta bazata pe cereale, leguminoase si alge marine, care pot fi pastrate in mod natural, pe toata durata anului, fara a necesita refrigerare.
Dieta macrobiotica este usor de urmat odata ce cunosti alimentele permise:
Cereale integrale -reprezinta 50- 60% din dieta macrobiotica si includ: orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale pot fi consumate mai rar: graul bulgur (grau uscat si apoi sfaramat), cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau de orz.
Legumele crude si preparate reprezinta 25- 30% din aportul zilnic in cadrul dietei macrobiotice. Legumele recomandate sunt: varza, bok choy (varza chinezeasca), broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi -pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina -de cateva ori pe saptamana.
Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine -reprezinta intre 5 si 10% din dieta.
Supele (de legume) -constituie 5-10% din dieta zilnica
Alimente ce pot fi consumate ocazional:
Peste -de 2-3 ori pe saptamana: crap, cod, platica, batog, calcan, pastrav.
Seminte si alune: susan, seminte de floarea soarelui, de bostan, tahini (pasta de susan), nuci, castane, alune, migdale, nuca de cocos.
Indulcitori: folositi drept gustare sau pentru gatit: maltul de orz, siropul de orez brun, suc de mere sau de struguri, siropul de artar (rar).
Fructe proaspete sau uscate – de 2,3 ori pe saptamana:
– afine, mure, pepene rosu sau galben, capsuni, zmeura
– mere, caise, cirese, struguri, piersici, pere, prune; stafide
Condimente pentru gatit
Uleiuri vegetale: de susan, masline, nuca de cocos,
Branza din soia: tofu
Sare de mare nerafinata
Din pacate, multe din alimentele tale preferate sunt interzise in dieta macrobiotica.
Evita in mod deosebit:
– alimentele prelucrate, rafinate (ca zaharul si faina alba)
– produsele de origine animala: carne, produse lactate
– ciocolata
– bauturi carbogazoase
Bauturi: ceai verde (Kukicha, Bancha), suc de mere sau de struguri, bere organica, vin, lapte de soia, apa minerala
Toate aceste alimente trebuie sa fie naturale, neprelucrate, nerafinate, fara conservanti sau alte chimicale.
Beneficiile pentru sanatate oferite de dieta macrobiotica
Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Atunci cand este combinata cu exercitii fizice, dieta macrobiotica te poate ajuta sa slabesti. Si, intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta contribuie si la diminuarea riscurilor de :
– boli de inima
– hipercolesteromie (nivel ridicat al colesterolului)
– infarct miocardic si accident vascular cerebral
Adeptii dietei sustin ca aceasta contribuie la reducerea simptomelor unor boli (in special, cancer si SIDA), dar aceste afirmatii nu au fost inca dovedite stiintific.
Dezavantajele dietei macrobiotice
Numerosi medici nutritionisti si-au exprimat ingrijorara in legatura cu efectele negative ale dietei macrobiotice, in special in varianta sa stricta. Aportul de calorii este foarte redus in aceasta dieta, existand riscul unei malnutritii.
De asemenea, aportul esential de vitamine si minerale este deficitar, in special cel de:
– Calciu
– Fier
– Vitamina D
– Complexul de vitamine B
Din aceste motive, copiii, gravidele si femeile care alapteaza nu ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Persoanele care doresc sa adopte dieta macrobiotica trebuie sa consulte in prealabil medicul, pentru a le prescrie suplimente nutritive.
De altfel, varianta moderata a dietei este mai indicata, deoarece poate sa ofere toate caloriile si vitaminele necesare unui organism sanatos.
„De asemenea, aportul esential de vitamine si minerale este deficitar, in special cel de:
– Calciu
– Fier
– Vitamina D
– Complexul de vitamine B”
NU ESTE ADEVARAT, ESTE CHIAR INVERS.
Calciu- varza contine mai mult calciu decat laptele
Fier- din nuci si fructe
Vitamina D este luata din lumina soarelui, nu se gaseste in alimente
Complexul de vitamine B este in cea mai mare parte continut de cerealele integrale.
Dieta macrobiotica contine tot ce este necesar organismului.
DOCUMENTATI-VA!