Colesterolul este o substanta organica aflata in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat de sange in intreg organismul. Fiecare persoana necesita o anumita cantitate de grasime care sa asigure buna functionare a organismului.
Printre cele mai imporante functii ale colesterolului se numara:
- rol important in metabolismul vitaminelor A, D, K si E
- mentine integritatea celulara
- regleaza nivelul de vascozitate a fluidelor celulare din sange
- rol in sinteza bilei
- ajuta sistemul imunitar in lupta unor boli precum cancerul
- rol in producerea hormonilor sexuali masculini sau feminini
- rol in sintetizarea de catre piele a vitaminei D (cu ajutorul razelor ultraviolete)
Cantitatea de colesterol din corpul unei persoane sanatoase este de aproximativ 145 grame. Majoritatea se afla in membranele celulare si in jur de o treime se gaseste in creier si maduva spinarii. Colesterolul este in general produs de catre organism, nefiind nevoie de vreun aport alimentar suplimentar.
Daca consumam alimente bogate in grasime, exista riscul de marire a nivelului de colesterol, excesul depunandu-se pe peretele interior al vaselor de sange, existand riscul de ingustare al arterelor, cu efecte negative asupra sanatatii. In cazul in care acest lucru se intampla, organismul poate suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte afectiuni.
Cand vorbim despre „nivelul colesterolului”, ne referm la cantitatea colesterolului din sange. Unitatea de masura utilizata pentru masurarea nivelului de colesterol din sange este „mg/dl” („miligrame pe decilitru”) si nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200.
Colesterolul „bun” si colesterolul „rau”
In general se vorbeste despre doua tipuri de colesterol: colesterolul „bun” (HDL – high density lipoproteine) si colesterolul „rau” (LDL – low density lipoproteine).
LDL transporta colesterolul de la ficat catre celulele care au nevoie de el. Excesul de LDL se depune pe vasele de sange, producand afectiuni precum ateroscleroza.
HDL aduce inapoi la ficat colesterolul de care celulele organismului nu mai au nevoie.
Pentru a avea un organism sanatos, nivelul colesterolului trebuie mentinut la un nivel optim. Cu cat nivelul de LDL este mai mare, cu atat riscul de boli cardiace este mai mare. De asemenea, cu cat nivelul de HDL este mai mic, creste riscul de producere al unor boli cardiovasculare. Organismul absoarbe zilnic aproximativ 0.5 grame de colesterol. Ficatul poate tolera o cantitate zilnica de pana la 1 – 2 grame de colesterol.
Cum scadem colesterolul?
Pentru a mentine un nivel optim de colesterol sau pentru a scadea acest nivel (cand este prea ridicat) se recomanada in primul rand modificarea stilului de viata: faceti miscare si efort fizic cat mai des posibil, evitati fumatul, consumul de alcool, consumul de alimente grase (prajeli, mancaruri de tip fast-food, oua, carne grasa).
In plus, administrarea a 2-4 capsule pe zi de Cholesterol Blend, un produs natural pe baza de Pectina din Mar, Paducel, Ispahul, Gheara Diavolului, Ienupar si Ghimbir ajuta la reducerea nivelului sanguin al colesterolului total si LDL, prevenind ateroscleroza in arterele coronare sau cerebrale prin solubilizarea colesterolului si impiedicarea depunerii lui pe peretii arteriali.