Zaharul rafinat pe care il cumperi din magazine este unul dintre cei mai mari dusmani ai organismului tau, fiind responsabil pentru declansarea unei sumedenii de afectiuni. Nu degeaba este denumit si otrava alba. Trecut printr-o serie de procese de rafinare, zaharul este saracit total de substante nutritive, altfel ca, daca il consumi, nu obtii niciun beneficiu de pe urma lui, in afara de gustul dulce.
Din fericire, zaharul are cateva alternative naturale foarte bune, mult mai sanatoase si mai prietenoase cu organismul. Avand in vedere faptul ca, pe langa adaosul de zahar din cafea, prajituri si alte preparate, consumi o cantitate impresionanta de zahar ascuns din alimentele procesate, este bine sa faci tot posibilul sa ii reduci utilizarea. Iata cativa indulcitori bio care pot inlocui cu succes zaharul rafinat, fara sa afecteze gustul dulce natural.
Siropul de artar de tip A si de tip B este un produs 100% ecologic, obtinut prin fierberea sevei recoltate primavara, inainte de perioada de vegetatie. Siropul de artar contine zaharuri naturale, dar in acelasi timp iti furnizeaza si o serie de antioxidanti, vitamine si minerale (zinc, mangan, fier, potasiu, fosfor, calciu, crom, magneziu etc). Siropul de artar are mai putine calorii decat zaharul si mierea, de aceea este folosit chiar si in cadrul curelor de slabire.
Printre beneficiile incontestabile ale siropului de artar amintim:
– imbunatatirea digestiei
– protejarea inimii
– prevenirea bolilor cronice si inflamatorii
– intarirea sistemului imunitar
– reglarea nivelului zaharului din sange
– adjuvant foarte bun in sanatatea sistemului reproducator masculin
Un alt indulcitor bio perfect pentru inlocuirea zaharului este si siropul de agave. Acesta este obtinut din seva plantei Agave Americana, originara din Mexic. Cu o consistenta mai putin vascoasa decat cea a mierii, siropul de agave contine zaharuri cu absorbtie lenta, care nu cresc nivelul glicemiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care acest indulcitor bio este folosit in dietele de slabit.
Siropul de agave poate fi folosit in orice preparat, in locul zaharului sau al mierii. Se dizolva usor si are un gust dulce pe care il vei indragi de la prima experienta. Poti folosi sirop de agave la prepararea clatitelor si vafelor, dar si ca topping pentru cereale integrale, prajituri, inghetata, bauturi sau biscuiti.
Desi este sanatos, siropul de agave nu ar trebui consumat in exces, deoarece, pana la urma, este un produs natural care contine zahar si peste o anumita limita poate avea efecte neplacute asupra sanatatii.
Ultimul indulcitor bio pe care ti-l propunem este zaharul brut din trestie sau zaharul brun. Acesta este mult mai sanatos decat zaharul rafinat, intrucat pastreaza in compozitie si cateva substante nutritive importante.
Zaharul brun contine o cantitate mare de melasa, un produs bogat in vitamine si minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu etc). Cu cat zaharul este mai inchis la culoare, cu atat este mai sanatos pentru organism. El poate fi folosit chiar si la prepararea compoturilor, dulceturilor si gemurilor.
zaharul brut nu numai ca este sanatos dar are si un gust mai bun si se foloseste in cantitate mai mica pentru ca e f dulce